LuXor PC

A Luxor PC fejlesztése azokban az időkben indult, mikor a számítógép egyáltalán nem volt még elfogadott audiophile eszköz. Az évek során hozzám hasonlóan egyre többen megkedvelték a vele járó kényelmet, rugalmasságot és kitűnő hangminőséget. A fejlesztésben nagy segítséget kaptam a tajvani Paul Pangtól. Kapcsolatunk az évek alatt olyan szintre fejlődött, hogy felmerült egy közös termék és vállalkozás ötlete is. Mindebből az kerekedett ki, hogy a fejlesztést Panggal közösen zajlik, a Luxor PC gyártását én végzem, illetve én szolgálom ki az európai megrendelőket, ő pedig a világ többi részére szállít. Örömmel jelenthetem be a teljesen megújult LuXor PC-t.

 

               

Bár a készülék továbbra sem fotogén, a belső változások sora igen hosszú. Egyetlen dolog maradt a régi verzióból, a gépház továbbra is az elmúlt években bevált típus. Masszív felépítése és magas hűtési potenciálja megbízhatóan látja el legfőbb feladatát, az alkatrészeket megfelelő hőmérsékleten tartja. A tápegység forró fejű alkatrészeit közvetlenül a gépház hűtőbordáira szereljük, a legerősebb hőforrást jelentő központi processzor pedig réz hőcsövezéssel kapcsolódik a hűtőfelülethez.Teljesen megváltozott a tápellátás, amiben helyet kapott egy tápszűrő blokk (1), ami a hálózat felől érkező elektromos zajok távol tartását végzi. A nagy teljesítményű toroid transzformátor (2) kettős árnyékolást és impregnálást kap, így nem kell kellemetlen búgástól és elektromágneses szennyezéstől tartani. A részegységek működtetéséhez szükséges áramot lineáris analóg tápegység (3) állítja elő, melyben külön áramkör szolgálja ki a központi processzort, az órajel generátort, az alaplapot és az USB kártyát, így az egységek az általuk termelt elektromos zajjal nem nehezítik egymás életét. E megoldással az erősen váltakozó áramfelvételt produkáló processzor és a konstans fogyasztású egységek el vannak különítve, nem rángatják egymás áramköreit. Az alkatrészek és a beállítások optimalizálásával igen alacsony energia fogyasztást sikerült elérni. A LuXor PC áramfelvétele standby üzemmódban 2 W, üresjáratban 30 W, zenelejátszás közben 30-35 W (jRiver, valós idejű PCM/SSD konverzió), full HD videó magas minőségű lejátszásakor (KODI, DSPlayer, madVR, NGU Sharp beállítással) pedig 50-55 W.

 

 

Új alaplap, új chipkészlet, új processzor. A 4 magos Intel Kaby Lake CPU és a HD 630 GPU (5) a 8 GB DDR4 RAM segítségével bőséges erőt ad a gépnek a zene- és filmlejátszásnál előforduló számításokhoz. A zajtalan, kis fogyasztású és annál is kisebb méretű szilárdtest memóriák (SSD) végre megfizethetővé váltak, így a LuXor PC-be már csak ilyen tárolókat építek be a régi zajongó, sok káros rezgést és hőt előállító merevlemezek helyett. Az SSD-ket közvetlenül az alaplapra szereljük, így nem kell bajlódni a kábelezéssel, elhelyezéssel. Az operációs rendszert tartalmazó meghajtó mellett lehetőség van egy nagyobb, akár több TB méretű SSD beépítésére is (6), amin egy teljes zenei gyűjtemény is elfér. (1 TB-os SSD-n nagyjából 2 ezer album tárolható veszteségmentes formátumban.) Nagyobb zenei, vagy filmgyűjtemény tárolására külső merevlemez, vagy hálózati adattároló (NAS) használatát javaslom.A Paul Pang USB kártyák a Luxor PC-k elmaradhatatlan alkatrészei, minőségi összeköttetést biztosítanak a gép és a külső eszközök (D/A konverterek, hangprocesszorok) között. Az új verzióban sincs ez másként, de itt már egy új, kimondottan ehhez a géphez kifejlesztett verzió kapott helyet, a PP v5 USB 3.0 kártya (7), amiben a korábbiaknál használt, de mára kissé elavult NEC helyett egy modernebb VIA chip dolgozik.A digitális hangtechnika egyik legfontosabb paramétere a mintavételi frekvenciához igazodó órajel stabilitása, pontos ütemezése. Ám a rendszerbe kötött digitális készülékek saját órajelének időzítése eltérhet egymástól, ami lejátszási problémákhoz, ütemcsúszás (jitter) jelenséghez, jeltorzuláshoz vezet. Sokan – degradálóan – ezt nevezik tipikus digitális hangzásnak, pedig a jelenség elkerülhető. A stúdiókban használt professzionális készülékek szinkronizálását egy közös, nagy pontosságú, központi órajel generátor oldja meg, biztosítva a zavarmentes jeltovábbítást és működést a néha egészen hosszú és bonyolult jelutakon. Miért ne használnánk ezt a megoldást otthoni rendszereinkben? E gondolatra építve a LuXor PC legújabb fejlesztésének fő iránya a részegységek digitális szinkronizálása volt. A koncepció alapja egy előfűtött, hőszabályozott OCXO kristály oszcillátor (4), ami a kommersz készülékekben használt rezgőköröknél jóval pontosabb órajelet állít elő. A LuXor PC összes adattovábbításért felelős egysége (SSD-k, alaplap, hálózati és USB kártya) erről kapja a szigorú órajelet, így katonás fegyelemben és tökéletes szinkronban képesek működni.

A gépben semmilyen mozgó alkatrész nincs, így nem kelt mechanikai rezgéseket, de a masszív gépház a külső rezgéseket is hatékonyan csillapítja, illetve tartós használat esetén is biztosítja a normális (35-40 C fok) üzemi hőmérsékletet. Néhányan aggódnak a passzív hűtésű számítógépek melegedése miatt. A gyanútlan megfigyelőnek meglepő lehet, hogy a gépház üzem közben kézmeleg, de ez teljesen normális jelenség. Az alábbi ábrák a LuXor PC központi processzorának hőmérsékleti változását mutatják bekapcsolás után 5 órás zenelejátszás, illetve egy 90 perces full HD film lejátszása során (23 fokos környezeti hőmérséklet mellett):

 

           

 

Audio felhasználás közben a belső hőmérséklet 2 órán át folyamatosan emelkedik, majd 36 C fokon állandósul. Video lejátszás közben (a magas képminőséget adó, de viszonylag sok számítás igénylő madVR algoritmust használva) a hőmérséklet 1 óra után állandósul 38 fok környékén. Ezek az értékek messze alulmúlják az alkatrészgyártók által engedélyezett 80-90 C fokos határértéket. A gép processzora tartós üresjáratban nagyjából 33 fokos, tehát csupán 10 fokkal melegebb a környezetnél. Mindez persze csak akkor igaz, ha a gépház képes hőt leadni, tehát nincs letakarva, szűk szekrénybe szorítva.

A LuXor PC audio és video lejátszásra hangolt BIOS beállításokkal kerül kiszállításra. Igény esetén a szükséges szoftverek telepítését és beállítását is elvégezzük, de ezek megvásárlása, regisztrálása a megrendelő feladata. Helyszíni telepítésre, használati betanításra is van lehetőség, továbbá vállalom a filmes és zenei gyűjtemények rendszerezését, optimalizálását is, mivel ez a számítógépes lejátszás kényelmének egyik alapja. Ahogy régebben, továbbra is biztosított a felhasználók teljes körű támogatása, továbbá rendszeres értesítést kapnak a fejlesztésekről, frissítési lehetőségekről is.A gép műszakilag nagyrészt megegyezik a Paul Pang gyártásában készülő PPA Serverrel (aminek ára 4.990 USD), de a LuXor PC lelkében erősebb processzor dolgozik, illetve itt az USB kártya is külön tápellátást kapott.

 

Saját portékát dicsérni visszatetsző viselkedés, de mivel a LuXor PC esetében felhasználó is vagyok, így a bemutatóba talán befér néhány szubjektív gondolat. Számomra is meglepő a hallható változások mértéke a korábbi Luxor PC-k produkciójához képest. Mértékegységünk továbbra sincs a hangminőségre, de talán magáért beszél, hogy az új LuXor PC jóval élvezetesebb, folyékonyabb, gyorsabb, dinamikusabb megszólalást ad mindenféle szoftveres hangolás nélkül is, mint a korábbi verziók jó néhány trükk, optimalizálás után. Másik meglepő tanulság számomra, hogy az új verzió hangzásán kevésbé módosítanak a szoftveres állítások, amiket eddig kötelezőnek gondoltam, de most nélkülük sincs hiányérzetem. Persze itt is kipróbáltam az AudioPhil Optimizert és a Fidelizert, hallom is a hatásukat, de olyan gyengének érzem a különbséget, hogy nem is javaslom a velük járó macerát. Egy jól beállított jRiver a felesleges szolgáltatásoktól megszabadított Windows 10 rendszeren, vagy a Linux alapú lejátszók (Daphile, AP Linux) egyaránt nagyszerű élményt képesek nyújtani az új LuXor PC segítségével.

Műszaki adatok:

Gépház: passzív hőcsöves hűtés
Tápegység: árnyékolt toroid transzformátor, 4 körös lineáris tápegység
Központi processzor: Intel i5 Kaby Lake
Memória: 2 x 4 GB DDR4 RAM
Grafikus processzor: Intel HD 630
Rendszerlemez: 120 GB SSD
Háttértár: 1 TB SSD (opcionális)

Csatlakozások:

HDMI, DVI, D-SUB
USB: Paul Pang v5 USB 3.0 kártya, 4 db USB 3.0, 2 db USB 2.0
alaplapi 7.1 audio, PS2, RJ-45 GB ethernet

Energia fogyasztás:

Standby: 2 W
Audio lejátszás: 30-35 W
Videó lejátszás: 50-55 W
Maximális terhelésen: 75 W

Mechanikai méret:
44 x 32 x 11 cm (szélesség x mélység x magasság)
Tömeg: 13 kg